CranioSacralis Terápia

Egy nagyon kifinomult terápiás módszer, amely stimulálja a szervezet természetes öngyógyító képességét és csökkenti a stresszt. A központi idegrendszert körülvevő csontos elemek kötőszövetes összeköttetéseit lazítja el, így normalizálva az agygerincvelő folyadék áramlását, javítva a keringést és harmonizálva az idegműködést.

Elnevezése a koponya (cranium) és a keresztcsont (sacrum) latin neveiből ered. Ezek az anatómiai képletek alkotják a CranioSacralis rendszer két végpontját, melyeket a gerincoszlop (columna vertebralis) köt össze. Ezen csontok belsejében helyezkedik el a központi idegrendszer, az agy és a gerincvelő, az agyhártyákkal beborítva egészen a központi idegrendszerből eredő idegek kezdeti szakaszáig, ott összekapcsolódva a környéki idegek kötőszövetes hüvelyeivel. Az idegrendszert az agyhártyák izolálják és védik, mind a mechanikus, mind a kémiai és mikrobiális károsító tényezőkkel szemben. Alapvető szerepük van a vérerek védelmében és a vénás öblök kialakításában is. Képződményeik biztosítják az agy-gerincvelői folyadék termelődését, keringését és felszívódását, és ezen keresztül a koponyaűri nyomás szabályozását.

Testünkben ugyanilyen hártyák (fascia) ölelik körbe minden szervünket, a szerveken belüli különböző szöveteket és rostokat is, létrehozva egy egységes hártyarendszert, mely a CranioSacralis rendszerrel folytonos összeköttetésben van, így a rendszer egyik pontján megjelenő változások egy másik ponton vagy egy egész testi irány mentén is változásokat okozhatnak. Az agyhártyáknak 3 rétege van: a kemény agyhártya (dura mater), és 2 lágy agyhártya, amely a pókhálóhártyából (arachnoidea mater), és az agyfelszínnel szorosan összenőtt belső rétegből (pia mater) áll. A két lágy agyhártya közötti térben, amely leterjed egészen a második keresztcsonti csigolya magasságáig, kering az agygerincvelő folyadék, a liquor. A liquor nagy része az agykamrákban termelődik, a plexus choroideusokat alkotó érfonatokon keresztül és a plazma ultrafiltrátumaként választódik ki. Az agy kamrarendszeréből a negyedik agykamra tetején lévő nyílásokon keresztül jut ki és bekerül a subarachnoidealis térbe. Itt kering mind fölfelé az agyféltekék felszínén, mind lefelé a gerincvelő körül, végül a folyadék nagyobb része visszaszívódik a sinusok vénás vérébe, kisebb hányada az agyidegek és a gerincvelői idegek kilépési helyén távozik. A liquornak fontos szerepe van az idegszövet táplálásában, a neuronok működése során keletkező anyagcseretermékek eltávolításában, szerepet játszik a hormonális transzportban és általános hatással van a nyirokkeringésre, a vérkeringésre, az immunrendszerre, a hormonális folyamatokra, mentális képességeinkre és érzelmi állapotunkra is.

A CranioSacralis Terápia a koponyacsontok és a keresztcsont mikromozgásainak korrigálásával, a fasciarendszer és a liquor mobilizálásával hatással van az idegrendszerre, a kötőszövetekre, a váz-izomrendszerre, a zsigeri szervekre, a szív- és érrendszerre, a nyirokkeringésre, a hormonháztartásra és a test energiafolyamataira is.

Hatékonyan alkalmazható többek között:

 • fejfájás, szédülés
 • stressz, feszültség
 • kimerültség, alvásproblémák
 • idegfájdalmak
 • krónikus nyak és hátfájdalom
 • magas vérnyomás
 • emésztési zavarok
 • menstruációs problémák
 • fül-orr-gégészeti betegségek
 • krónikus arcüreggyulladás
 • hormonális problémák
 • dyslexia, dyscalculia
 • epilepszia

„Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek! Ennyi az egész.” (zen bölcsesség)

Időpont egyeztetés