Könyök- csuklófájdalom

Epicondylitis

Fokozott igénybevételből, túlterhelésből eredő íngyulladás, valamint az izmok tapadási helyén lassan kialakuló csonthártyagyulladás.

Epicondylitis lateralis/ Teniszkönyök

A könyökízület külső oldalán, a csuklót és az ujjakat kifeszítő (extensor) izmok eredési helyén jelentkező gyulladás. Jellemző a fonákütéseket sokat gyakorló teniszezőkre, de bármilyen más sport vagy fizikai megerőltetés, munka következtében is kialakulhat.

Epicondylitis medialis/ Golfkönyök

A könyökízület belső oldalán, a csuklót és az ujjakat behajlító (flexor) izmok eredési helyén jelentkező gyulladás. Jellemző a golfütéseket sokat gyakorló sportolókra. Az ismételt mozdulatok az alkar izmainak inas eredésénél túlterheltséget okozhatnak. Az alkar izmai a könyökízület külső és belső oldalán erednek és futnak a csukló és a kéz felé. Eredésüknél az ínas-csontos találkozásnál microsérülések jönnek létre, ami gyulladást okoz és könyökfájdalom jelentkezik. A könyökízület környékén futó alkari idegek is nyomás alá kerülhetnek, melynek tünete lehet kisugárzó idegfájdalom, zsibbadás. A gyulladás és az idegérintettség együttesen a kéz funkcióját, szorító erejét is ronthatja.

Csuklófájdalom, kézfájdalom

Alagút szindróma

Az alagút szindrómák lényege, hogy a csontos-szalagos képletek között futó idegek nyomás alá kerülnek. Ezek meghatározott területeken alakulhatnak ki pl.: nyak, vállöv, csukló, csípő. Az idegnyomás helyén fájdalom jelentkezik, mely legtöbbször kisugárzik az ideg lefutása mentén. A beidegzett területen zsibbadás, fájdalom jelentkezhet és az izmok gyengülése, sorvadása alakulhat ki.

Carpal tunnel szindróma

A csukló tenyér felőli oldalának túlterhelése, nyomása /pl. kerékpározás/ okozhat alagút szindrómát, melynek lényege, hogy a csuklón keresztül a tenyérre futó ideg (nervus medianus) nyomás alá kerül. Leggyakoribb tünete csuklófájdalom, az ideg lefutása mentén a kéz zsibbadása, villanyozó fájdalma és szorító erejének csökkenése. Eleinte napközben jelentkezik, később éjszakai fájdalom, kézzsibbadás is jelentkezhet.

Guyon alagút szindróma

Az nervus ulnaris ideg kerül nyomás alá, melynek tünete a gyűrűs ujj és a kisujj zsibbadása, kézfájdalom. Tartós fennállása esetén, a tenyér kisujj alatti izompárnájának sorvadása következhet be.

Inhüvelygyulladás

Az inhüvely feladata, hogy a benne lévő nyákszerű anyag révén az inak mozgását sikamlóssá tegye. Túlterheltség következtében kialakulhat ínhüvelygyulladás, ilyenkor az ínhüvely megduzzad és a csúszást segítő anyag összetétele is megváltozik. A páciens keze esetlenné válik, fájdalom jelentkezik. Az érintett terület meleg tapintatú, duzzadt, nyomásérzékeny, a sima mozgást biztosító nyák összetétele megváltozik. Ettől kezdve az ín nem tud könnyen mozogni a hüvelyében, és ez okozza a hallható és érezhető, finom ropogást.

Terápia: