Neurodinamika

A perifériás idegmobilizáció, egy speciális fogásokat magába foglaló diagnosztikai és terápiás módszer. A terápia célja a becsípődött, letapadt, keringésükben sérült alsó, vagy felső végtagi idegek felszabadítása a nyomás alól, ezáltal a karba-lábba sugárzó zsibbadás, fájdalom csillapítása illetve megszüntetése.

  • TOS, Carpal-tunnel és egyéb alagútszindrómák
  • különböző, a gerincet (elsősorban nyaki és ágyéki szakaszt) érintő műtétek és betegségek (pl. nyaki, ágyéki gerincsérv, letapadt ideggyök, gyulladások)
  • az alsó és felső végtagok sérülései, gyulladásos betegségei után kialakult állapotok

Az idegek nem annyira rugalmasak, mint az izmok, inkább egy spárgára hasonlítanak. Amennyiben mozgathatóságuk zavart szenved, annak fájdalom, zsibbadás, bizsergés és mozgáskorlátozottság lesz a következménye. Gerincsérv esetén a kidomborodó porckorong az egyik oldalon komprimálja az ideget, a másik oldalon viszont az ideg túlnyújtottá válik. Alagút szindrómáknál szintén az ideg nyomás alá kerülése a probléma oka. A gyulladásos állapotok után hegesedések alakulnak ki, ami irritációhoz (oedema képződés, keringésromlás) és szintén az ideg megfelelő csúszó mozgásának az elmaradásához vezethetnek.

Terápia:

Először idegteszteket alkalmazva a probléma okait tisztázzuk, majd speciális idegmobilizációs technikákkal javítjuk az idegszál mozgását, csúszását, aminek hatására csökken az oedema, rendeződik a keringés, javulnak az érintett területek funkciói, majd megszűnik a fájdalom és a zsibbadás.

 

Időpont egyeztetés