Nyaki fájdalom

A gerinc legmozgékonyabb szakasza a 7 csigolyából álló nyak.

Amíg megfelelőek a fiziológiás görbületei, ép a statikai támasztórendszer (porckorong, kisízületek) és erős a stabilizálásért illetve a mozgásért felelős izomrendszer, addig nagy valószínűséggel nincsenek panaszok. Amennyiben a körkörös izomerő egyensúly megbomlik, és tartósan túlterhelődnek a porckorongok vagy/és a kisízületek, akkor degenerációs, szövetkárosító, kopásos folyamatok indulnak meg, aminek következménye lesz a gyulladás és a fájdalom. A mozgásszegény életmód, a rossz testhelyzetben végzett tartós ülőmunka, az okostelefonra bambulás ezeket a folyamatokat erősítik.

Mint minden fájdalomszindróma, a nyaki fájdalom is akut és krónikus formában jelentkezhet, melynek hátterében számos ok állhat.

“Elfekvés” (akut tortikolliszt): hirtelen végzett, szokatlan nyakmozgás, éjszakai rossz fejtartásban való fekvés, magas párna, hosszas autóúton való merev nyaktartás idézheti elő.

A krónikus nyaki izomfájdalom (myalgia cervicale)  elsősorban a nyak-vállövi izomzatot erőteljesen igénybe vevő fogalakozásokhoz (fodrászok, gépkocsivezetők, számítógéppel hosszasan dogozók stb.) köthető.

Gyakori probléma a csigolyák közti porckorongok kitüremkedése, előrehaladottabb esetben a porckorongsérv, mely igen tartós és néha heves fájdalommal, felső végtagi zsibbadással, súlyosabb esetben akár végtag gyengeséggel, és izomtömeg veszteséggel is járhat.

Önálló kórkép a nyaki régió izmait is érintő izompólya fájdalom (myofascialis fájdalom)  és az izom-kötőszövet (fibromyalgia) fájdalma. Krónikusan fennálló izomfájdalom, az érintett izmok fokozott izgalma, nyomásérzékenysége jellemzi a kórképet, mely lehet regionális (myofascialis szindróma) a nyak izmait, csuklyás izmot  magában foglaló és generalizált (fibromyalgia).

Légkondicionáló  berendezések hideg levegője és a huzat  is ingerelheti a bőr idegvégződéseit, melynek következtében a nyakizmok tónusa megváltozik és izomfeszülés alakul ki. A másodlagos izommerevséget – görcsöt idézhet elő nyaki porckorongsérv  és a nyaki régió degeneratív megbetegedése

 

Terápia:

Időpont egyeztetés