Manuálterápia

742852-345934-33

A manuális terápia főleg a gerinc és a végtagok ízületi blokkjait, izom elváltozásait vizsgálja és kezeli, amivel a jól funkcionáló statikai és mozgásdinamikai viszonyokat állítja helyre, műtét és gyógyszerek nélkül.

 

 

A teljes test, de első sorban a vázizomrendszer még visszafordítható működészavarainak gyógyításával foglalkozik. Az alkalmazott fogások és technikák alapja az oszteopátia, a kiropraktika és a népi csontkovácsok gyakorlati tapasztalataiból származik. A technikákat, a pontos anatómiai viszonyok és biomechanikai szabályok figyelembevételével az orvostudomány továbbfejlesztette, tudományos alapokra helyezte és kiegészítette az emberi test élettanával, a működészavarok kórélettanával és diagnosztikájával.

Így jött létre a már elméletileg is megalapozott, diagnosztikus és terápiás módszereket is magába foglaló Manuális Medicina.

A mozgásszervi funkciózavarok okai lehetnek, többek között, valamilyen korábbi sérülés után kialakuló kompenzáció, tartós egyoldalú terhelés, fejlődési rendellenesség, veleszületett vagy szerzett deformitás, melyek diszkomfort érzést, feszülést, fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoznak.

A manuálterapeuta a panaszokat figyelembe véve vizsgálja meg a páciens tartását, a végtagok és a gerinc statikai viszonyait, a szimmetriát, a járás harmonikusságát, az ízületek mozgásterjedelmét, a járulékos mozgások minőségét, az izmok és kötőszövetek állapotát, stb. A fizikális vizsgálatok során észlelt elváltozásokat összehasonlítja a már meglévő képalkotó vizsgálatok eredményével (RTG, CT, MRI, UH). A pontos anatómiai viszonyok és biomechanikai szabályok figyelembevételével, különféle egyénre szabott, kézzel kivitelezett technikákat alkalmaz, melyek lehetnek: lágyrész kezelési fogások, myofascialis oldási technikák, izom-energia technikák (MET), postizometrikus relaxációs (PIR) technika, trigger pont oldás, masszázs, izomerősítés, ízületi mobilizáció, manipuláció, stb.

A kezelés után a páciens házi feladatot kap, ami a terápia nagyon fontos eleme. Célja, hogy a kóros tartás- vagy mozgásminta megtörjön, és az izomegyensúly közelítsen az optimálishoz, így a következő kezelésen már egy kedvezőbb helyzetből indulhatunk.

 

 

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.” (kínai bölcsesség)

Időpont egyeztetés