Fascia Release Terápia (FRT)

A fascia rendkívül rugalmas és elasztikus eleme a testünket behálózó kötőszövet rendszernek. Átöleli, becsomagolja a szerveket, az idegek, az erek és a nyirokutak számára pályákat biztosít, formát képez, védelmet ad, vagyis egy jól adaptálódó hálózatot hoz létre testünkben. A kollagén hosszúsága a terheléstől függően, bizonyos határokon belül rugalmasan változhat, így a fascia lenyűgözően alkalmazkodik az új körülményekhez. A egyénre jellemző tartás és mozgásminták így fasciális szinten raktározódnak, melyben fontos szerepet játszanak az izmok és az itt nagy számban megtalálható szabad idegvégződések, fájdalom érző receptorok. A fasciáknak “emlékezőképessége van”.

 

A bennünket érő erőhatások különböző elváltozásokat okozhatnak testünkben. Egy zúzódás, rándulás, izomsérülés, szalag szakadás, vagy egy alig észrevehető végtaghossz különbség is képes kibillenteni a testet természetes egyensúlyi helyzetéből, ezzel megterhelve a fasciahálózatot. Az így létrejövő feszülés megváltoztatja a fasciát. Sokat veszít elaszticitásából, merevebbé válik, fájdalomérző képessége nő, ez pedig hatással van a fascia által körülpólyázott harántcsíkolt izomra is, melyben spazmus, ezáltal pedig fájdalom keletkezik.

 

A Fascia Release Terápia (FRT) dinamikus jellegéből adódóan kiválóan optimalizálja a kötőszöveti struktúrák eltéréseit, visszaadja a mobilitást, megváltoztatja a tónust, növeli az elaszticitást , ezáltal pedig csökkenti az érzékenységet és a fájdalmat. A terapeuta a kezével, vagy speciális fascia lazító eszközökkel mélyre hatoló nyomást fejt ki, hogy elérje a fascia megvastagodott részeit. A tapintható letapadásokat ily módon rendkívül hatékonyan lehet oldalni, ezáltal pedig az izom normális funkcióját, rugalmasságát, illetve a kötőszöveti elemek fiziológiás működését helyreállítani. A manuális lazítást követően megtanított speciális gyakorlatokkal a páciens önállóan is tudja magát a kezelések között lazítani. Ennek további előnye, hogy az önkorrekciónál alkalmazott nyomás erősségét a páciens adekvált módon tudja szabályozni, ezáltal elkerülhető a további fájdalmat fokozó spazmus kialakulása.

 

Időpont egyeztetés