Derékfájdalom, lumbago

A felsőtest teljes súlya a lumbalis gerincszakaszon keresztül jut az alsó végtagokra, amivel a gerinc könnyedén megbirkózik, ha

 • megfelelőek a fiziológiás görbületei,
 • ép a statikai támasztórendszer (porckorong, kisízületek),
 • erős a stabilizálásért és a mozgásért felelős izomrendszer (Tensegrity modell).

Amennyiben a körkörös derék és a has táji izomerő egyensúly megbomlik, és tartósan túlterhelődnek a porckorongok vagy/és a kisízületek, akkor degenerációs, szövetkárosító, kopásos folyamatok indulnak meg, aminek következménye a gyulladás és a fájdalom. A mozgásszegény életmód, a rossz testhelyzetben végzett tartós ülőmunka, illetve az azt követő rendszertelen, rosszul megtervezett, szélsőséges edzés nem a testet, hanem leginkább ezeket a folyamatokat erősíti.

Fontos a derékfájás megfelelő kezelése!

Forduljon szakemberhez, ha a következő tünetek közül bármelyiket észleli:

 • A gerincfájdalom határozottan erősödik.
 • Alsó végtagba sugárzó fájdalom vagy zsibbadás jelentkezik.
 • A láb izmai gyengülnek, körfogatuk csökken.
 • Abnormális bélsár vagy vizeletürítés, vizelettartási problémák.
 • A hátfájása miatt mindennapi teendőit nem tudja elvégezni.

 

Kisízületi meszesedés, csigolya közti ízületek meszesedése (spondylosis, spondylarthrosis)

A két csigolya között elhelyezkedő porckorong, ha veszít rugalmasságából, ellaposodik és a csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz. Az ízületeik jobban terhelődnek, irritálódnak, meszesednek. Ennek következtében a lumbalis szakaszon a gerinc mozgásai beszűkülnek, az izmok és szallagok megrövidülnek. Ez a folyamat derékfájdalommal és akár az ízületek gyulladásával is járhat.

Gerincsérv, porckorongsérv, discus hernia, protrusio disci

A porckorong (discus) az évek során degeneratív változásokon megy keresztül. Nedvességtartalma, rugalmassága és magasága csökken, kollagén rostjai széttöredeznek. A külső rostos gyűrű (annulus fibrosus) rostjai beszakadoznak, és állandó terhelés vagy egy hirtelen trauma hatására a belső kocsonyás mag (nucleus pulposus) kiboltosítja a mögötte elhelyezkedő szalagot (protrusio).

Átszakíthatja teljesen az a rostos gyűrűt, de a gerinc melletti szalag ép marad (prolapsus). Átszakíthatja a szalagot is, és a kiszakadt porckorong darab kizáródhat (discus hernia) és az útjában lévő  ideggyököt nyomhatja.

Szegment Instabilitás az ágyéki szakaszban

Amennyiben két csigolya között a porckorong elveszti normális magasságát, akkor hátul a kisízületekben megnövekedik a mozgástér, szegmentális instabilitás alakul ki, aminek következménye, hogy az ízületi tok kis bolyhai könnyebben csípődnek be (irritáció) és csigolya kisízületi blokk alakul ki. Ez leggyakrabban az L4 és L5 csigolya között jön létre a lumbális szakaszon.

A stabil gerincért felelős izmok:

 • mély hátizom (kifejezetten az un. multifidus)
 • hasizmok (főleg a ferdék)
 • rekeszizom
 • medencefenék izmai

Spondylolisthesis (csigolya elcsúszása)

Kétoldali spondylolysis (ívszakadás) esetén, egy szegmens felső csigolyája előrecsúszik az alatta lévő csigolyán. Leggyakrabban a keresztcsont-ágyék átmenetnél (lumbosacralis átmenet) alakul ki, de előfordul a L4-es és L5-ös csigolyák között is.

Terápia:

Időpont egyeztetés