Boka-, lábfájdalom

A leggyakoribb sportsérülés a bokaízületet érintő bokarándulás, bokaficam, mely a rossz talajra érkezés közben alakul ki. Külön kockázati tényezőt jelent magassarkú cipő használatakor az ízület instabil helyzete. Többnyire az ízület befordul és a külboka közelít a talajhoz, de ritkán előfordulhat a belboka sérülése is. Jellemzően a szalagok, az ízületi tok sérül, de súlyosabb esetekben a csont-, ín- és egyéb képletek is érintettek lehetnek. Ilyenkor fájdalom, duzzanat jelentkezik, az ízület mozgása korlátozottá válik és terhelésre ezek a panaszok csak fokozódnak.

Konzervatív kezelése az első héten tehermentesítés, duzzanatcsökkentés, jegelés, keringésjavítás, majd a későbbiekben mobilizálás, propriocepció fejlesztés , mozgásterjedelem javítás, a környező izmok erősítése és a terhelés fokozatos helyreállítása. Kezdetben javasolt a bokarögzítő használata, illetve nagyon jó facilitáló hatással bír a Kinesio Tape, melyeket krónikus felső ugróízületi instabilitás esetén is hatékonyan alkalmazhatunk.

A lábboltozatok egy kupolát alkotnak és emelik a belső talpélt, aminek nagyon fontos szerepe van a láb talajhoz való alkalmazkodásában és a szimmetrikus, rugalmas járásban. A sarokcsont és az I. lábközépcsont fejecs között húzódó hosszanti boltozat lelapulása bokasüllyedést, míg az I. és az V. lábközépcsont fejecs között húzódó haránt boltozat süllyedése lúdtalpat okoz. Ezeknek a problémáknak a kialakulása nemcsak a láb ízületeiben okoz túlterhelődést, hanem hatására a felette elhelyezkedő ízületekben (boka, térd, csípő, medence, gerinc) is biomechanikai változások, később diszfunkciók alakulhatnak ki. Fontos a megelőzés, a boltozatok korrigálása, a megrövidült izmok, izomfasciák nyújtása és a meggyengült izmok erősítése.

Terápia

Időpont egyeztetés