McKenzie módszer

Az új- zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT) Módszer a gerincet és a végtagokat érintő mozgásszervi problémák vizsgálatára és kezelésére alkalmazható.

A McKenzie módszerrel leggyakrabban a porckorong betegségeit (protrusio, prolapsus, discus hernia) kezeljük és a kisugárzó fájdalmat illetve a zsibbadást szüntetjük meg. Amennyiben az adott gerincbetegség még visszafordítható stádiumban van, akkor az elmozdult porckorongot megfelelő mozdulatokkal olyan helyzetbe lehet hozni, hogy megszűnjön az ideggyök kompressziója.

A vizsgálat során meghatározzuk a panaszokat mérséklő mozgásirányokat, és ezeket terápiás céllal alkalmazva korrigáljuk a rossz testtartást, illetve megszüntetjük az egyoldalú mechanikai terhelést. A páciens aktív részese a kezelésnek, nagy hangsúlyt kapnak az önállóan végzett speciális gyakorlatok, melyek naponta 5-6 alkalommal elvégezve nagymértékben növelik a hatékonyságot. Ezek a gyakorlatok könnyen megtanulhatók, és az életmódra vonatkozó tanácsokkal (helyes testtartás, ülés, munkavégzés, emelés) is kiegészülnek.

 

Időpont egyeztetés