Csípőfájdalom

Csípőfájdalom létrejöhet elhízás, túlterheltség és mozgásszegény életmód hatására, társulhat derékfájdalom és térdfájdalom mellé. A veleszületett csípőízületi kórképek illetve biomechanikai mozgásszervi elváltozások és különböző endokrin betegségek is okozhatnak csípőfájdalmat, degenerációt.

Coxarthrosis

Az ízületek degeneratív -kopásos betegségének gyakorisága az erőteljes igénybevétellel, és az ízületi porc speciális anyagcseréjével (diffúzió) magyarázható. Az ízületi porc degenerácíóját az ízvégek csontszerkezetének jelentős átalakulása, csontcsőrök (osteophyták) képződése, az ízületi tok és az ízületi bel- (synovialis) hártya gyulladása és szöveti szerkezetének megváltozása kíséri. Ezen változások az ízületi mozgáshatár beszűkülésében és a mozgás fájdalmasságában nyilvánulnak meg.

Primer – elsődleges arthrosisról beszélünk akkor, ha a betegség csupán az előrehaladott életkorral, az ízületi porc konstrukcionális hibájával vagy az ízületi (synovialis) nedv összetételének megváltozásával hozható összefüggésbe. Ilyenkor a csípőízület esetében kétoldali az elváltozás és 50-60 éves kor körül jelentkezik. Másodlagos (secunder) arthrosis esetén az ízület valamilyen betegsége, trauma, sérülés vagy az ízfelszínek inkongruenciája – egymásnak nem megfelelő alakja előzte meg, ill. indította el a porcpusztulást. Tehát a másodlagos arthrosist valamilyen arthrosis előtti (prearthrosisos) állapot előzi meg. Ilyenkor fiatalabb korban, már a 30. év környékén, ill. traumát, balesetet követően jelentkezhetnek a tünetek.

Piriformis-szindróma

A tünetegyüttes a körteképű izomról (musculus piriformis) kapta a nevét. Ez az izom a keresztcsontról ered, a combcsont nagytomporán tapad (a csípőízület mögött), kifelé forgatja a csípőízületet, illetve hajlított csípőnél a távolításban is segít. Mélyen fekvő, viszonylag kis izom, a nagy farizom által fedetten helyezkedik el. Érdekessége, hogy pontosan alatta fut az ülőideg (nervus ischiadicus/sciatic nerve), ami egy ujjnyi vastag ideg és az alsó végtagon mozgató és érző beidegzést ad.

Amennyiben valamilyen okból kifolyólag ez az izom zsugorodik, nyomást gyakorol az ülőidegre, ami pedig fájdalmat produkál a fartájékon, a comb hátsó oldalán, de akár egészen a lábujjakig kisugározhat. Ezek a tünetek nagyon tipikusak gerincsérv esetén is, amikor a sérvesedett porckorong nyomást gyakorol az ideggyökre, ezért sokszor ez irányban keresgélnek – eredménytelenül.
Ami nagyon jellemző a piriformis szindrómára, hogy a fájdalom a fenék közepénél kezdődik, a far- és combtájéki fájdalomhoz általában nem kapcsolódik deréktáji panasz, üléskor pedig rendszerint erősödnek a tünetek (jellemző az érintett fenék elemelése ülés közben, mivel akkor csökken a nyomás a fájdalmas területen).

Terápia