Hátfájdalom

Hanyag tartás

A rossz tartás oka elsősorban a mozgásszegény életmód következtében kialakuló izomgyengeség  és izomrövidülés. Legjellemzőbb „tünete” a felső háti szakasz görbületének fokozódása, az előreeső vállak, elálló lapockák és előrenyúló vagy lógatott fej. Tartáshibán csak addig lehet könnyen segíteni, amíg akaratlagosan ki tudjuk egyenesíteni a hátunkat. De ebben az könnyűségben az egyik legnehezebb feladat önmagunk állandó emlékeztetése és a folyamatos korrigálása mindaddig, amíg az izmok hozzáerősödnek és hozzáalakulnak az új tartáshoz. A probléma valójában akkor kezdődik, amikor gerincünk rugalmasságát veszti, kötötté válik, és belemerevedik a görbe tartásba. Ilyenkor a változtatás nehéz és esetleges; fokozatos és hosszadalmas munkát igényel. A helytelen testtartás korrigálásánál fontos szabály, hogy azon a helyen végezzünk ellentétes irányú korrekciót, ahol a legerősebb a tartáshiba. Hanyag, görbe tartásúaknak tehát olyan gyakorlatok végzése javasolt, ami nyújtja azokat az izmokat, amelyek a megrövidülésükkel rontják a tartást. Emellett erősíteniük kell azokat az izmokat, melyek a test egyenes tartását végzik, de gyengeségük miatt nem tudják ellátni a feladatukat. Rövidült izom a görbe hátnál különösen a mellizom, s gyengék például a gerinc mentén elhelyezkedő törzsfeszítő izmok.

Scheuermann-kór

Az előzőekben leírt hanyag tartást el kell különíteni egy megjelenésében hasonló, de röntgenfelvételeken is jól látható csigolya szerkezeti elváltozással járó kórképtől, az úgynevezett Scheuermann-betegségtől. A kórkép lényege a csigolyatest zárólemezének csontosodási zavara, ami a csigolyatest elülső részének ék alakú deformitásához vezet. A deformitás elsősorban a háti szakaszra lokalizálódik, de előfordul a háti és ágyéki szakasz átmenetében is, valamint a felső ágyéki csigolyák magasságában. Serdülőkorban jelentkező megbetegedés, melyre a gerinc fokozott háti kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, fájdalom jellemző. Oka az érintett csigolyatestek másodlagos csontmagjának károsodása, feltöredezése, ezért a csigolyatestek elülső részének magasságbeli elmaradása következik be, ékcsigolyák jönnek létre (mivel a másodlagos csontosodási magok a 8 életév után jelennek meg, ezért nem jelentkezik a betegség 10 éves kor alatt).

Scoliosis, gerincferdülés

A gerincferdülésnek többféle típusát különböztetjük meg. A két nagy csoport a funkcionális és a strukturális gerincferdülés. Azokat az oldalirányú görbületeket nevezzük funkcionális scoliosisnak, amelyeket nem kísér a gerinc torziója, vagyis elcsavarodása, tehát nincs bordapúp és előre hajlított vagy fekvő helyzetben a görbület eltűnik. Ha hosszú ideig fennáll a funkcionális scoliosis, kezelés nélkül könnyen struktúrálissá alakul. Strukturális scoliosis esetében a gerinc háromdimenziós elváltozásáról van szó. Hátulnézetben kialakul az oldalirányú görbület, ehhez csatlakozik a görbületnek megfelelő rotáció, és oldalnézetből a gerinc természetes íveinek, tehát a nyaki és ágyéki homorulatnak, valamint a háti domborulatnak az elsimulása -ez a gyakoribb-, ill. fokozódása. A gerinc egyes alkotóelemein a görbületnek megfelelő elváltozások figyelhetők meg: A csigolyatestek és nyúlványaik a tér minden irányában deformálódnak, a csigolyatestek egymáshoz képest elfordulnak, ezt a háti szakaszon a bordák is követik, így a görbület oldalán hátul kialakul a bordapúp, a másik oldalon elöl képződik egy enyhébb fokú bordapúp, a bordapúpokkal szemben pedig bordavölgyek alakulnak ki. A porckorongok is deformálódnak, korán megkezdődik a porckorongok degenerációja, nagyobb esélyt adva ezzel a későbbi porckorongsérv kialakulásának. A gerinc izmai és szalagjai is követik a csontos elváltozásokat, a görbület oldalán elvékonyodnak, túlnyúlnak, a másik oldalon megrövidülnek, de az izmok mindkét oldalon elgyengülnek.

A scoliosis kezelése

A funkcionális scolosisok időben felismerve a gerinc tartó izomzatának megerősítésével, adott esetben a lábhosszkülönbség kiegyenlítésével meggyógyulnak. Természetesen szükség lehet ezekben az esetekben is a tartásjavító torna mellett a korrekciós aszimmetrikus gyógytornára, a Schroth terápiára, a gerinc 3D Scoliosis Terápiájára is. Strukturális scoliosisok esetében, ahol a legtöbb esetben romlással kell számolni, ortopédiai kezelésre van szükség. A legfontosabb és legegyszerűbb kezelési módszer a korrekciós gyógytorna.

Terápia:

Időpont egyeztetés