Vállfájdalom

Impingement szindróma 

A vállízületet 4 izom veszi körül és burkolja be, az úgynevezett rotátor köpeny (ROK), amely centralizálja a felkarfejet és a vállízületi mozgásokat segíti. A rotátor köpeny felett a lapocka egy nyúlványa, az acromion húzódik és a kettő közötti szűk térben egy vékony zselés anyaggal töltött nyáktömlő (bursa) helyezkedik el, amely csökkenti az egyik izom, a  m. supraspinatus súrlódását a két felszín között. Ha beszűkül a vállízület feletti tér és a kar emelésekor nehezítetté válik az izom ínjának csúszása, akkor a sorozatos használat esetén gyulladás, fájdalom és mozgáskorlátozottság alakul ki, melynek következménye meszesedés és rotátor köpeny szakadás lehet.

Kezdetben enyhe válltáji a kar külső részére sugárzó fájdalom jellemző, ami pihenéskor és mozgatáskor is fennáll. A tompa fájdalom egyre fokozódik és éjszaka is jelentkezik, a beteg felébred rá. Az érintett oldalon nem tud aludni.  Fej feletti mozgásoknál nyilalló fájdalmat érez. Gyakori, hogy a beteg elfeledkezik arról, hogy egyes mozgások fájdalmat okoznak és hirtelen nyúl valami után, vagy el akar kapni valamit és belehasít a vállába a fájdalom. Kezdetben a kar emelő mozgásai, majd a kar forgó mozgásai is beszűkülnek, így a hát vakarása, melltartó pántjának be és kikapcsolása is panaszt okoz. Kifejezetten jellemző a fájdalmas ív, mely a kar oldalra emelésekor (70-120 fok között) jelentkezik.

A becsípődés okai:

 • acromion túlzott lefelé billenése, túlzott csontképződés
 • sorozatos fej feletti gyakorlatok miatti nyáktömlő gyulladás
 • a rotatátor köpeny inában mészlerakódás keletkezik
 • a vállcsúcs csontjának csontosodási zavara
 • törés utáni állapot, bent hagyott lemez vagy csavarok
 • rossz helyzetben gyógyult törés

Befagyott váll syndroma

A befagyott váll szindróma esetén a vállízület mozgása fokozatosan és fájdalmasan beszűkül, majd a váll ízületet körülölelő lágyrészek (ízületi tok, szalagok) a gyulladás miatt hegesedni kezdenek, ami a mozgást még jobban megnehezíti. Jellemzően 40 éves kor felett szokott előfordulni, oka nem magyarázott. A fájdalom jellemzően a váll elülső-külső részén jelentkezik, de leterjedhet a felkarra is. Egyaránt beszűkülnek az aktív és a passzív mozgások, először a váll kifelé forgatása majd az oldalra emelés. Később a fájdalom enyhül, de a mozgástartomány nem javul.

Kialakulását elősegítő tényezők lehetnek:

 • korábbi vállsérülés, gyulladás
 • vállműtét utáni elégtelen rehabilitáció
 • tartós vállízületi inaktivitás
 • feldolgozatlan lelki probléma
 • anyagcsere, hormon zavarok

Konzervatív kezelési módja a fájdalom és a gyulladás csökkentése, illetve a manuálterápia, amivel 80-90%-ban jó eredményt lehet elérni. Műtéti megoldás a heges ízületi tok és szalag részek artroszkóposan végzett eltávolítása, fellazítása.

 

Terápia