Szédülés

Számos neurológiai és fül-orr-gégészeti betegség okozhat szédülést. Ennek oka, hogy az egyensúlyozásért felelős szervrendszer (organum vestibulocochleare) nagyon összetett és a központi idegrendszernek is számtalan része kapcsolódik hozzá. Bármelyiknek a működési zavara, betegsége okozhat szédüléses tünetet.

Forgó jellegű szédülést okoz a Menier- szindróma is, ami egy fül-orr-gégészeti, neurológiai betegség. Az általa okozott panaszok órák alatt elmúlnak, az évek folyamán viszont ismétlődnek, általában egyre sűrűbben jelentkeznek, végül pedig halláskárosodást okoznak.

A vérnyomás leesése, alacsony  vércukorszint,  agyi keringészavar, stressz vagy akár a sok repülés, ezáltal a rendszeres nyomásváltozás is kiválthat szédülést.

Nyaki gerincmeszesedés miatti szédülés

A nyaki gerinc kopása és fájdalmassága a nyaki izmokban merevséget, feszülést, védekező jellegű görcsöt okoz. A merev tartás, feszes izomzat ugyancsak okozhat egyensúlyzavart.

Az arteria vertebralis a nyakcsigolyák hátsó- oldalsó felszínén halad felfelé és látja el vérrel a kisagyat. Amennyiben a csigolyák meszesedése, spondilózisa szűkíti a vertebralis arteriát, csökken a kisagy vérellátása és jellegzetes forgó szédülés alakulhat ki, mely elsősorban a fej hátrahajtásakor keletkezik.

Terápia:

Időpont egyeztetés